Viktigt att du sköter din kost

Kost behandlar diabetes typ 2

Genom ändrade matvanor har man möjlighet att på egen hand behandla diabetes typ 2. Fördelarna är att blodsockret stabiliseras, att risken för följdsjukdomar minskar samt att behovet av läkemedel minskar. Och du behöver inte göra stora förändringar för att se stora resultat, små förändringar duger gott. Råden som följer i denna text vänder sig främst till vuxna. Kontakta en kostrådgivare eller läkare för att rådgöra om vilken kost barn med typ 2-diabetes bör äta.

Förutom att ändra matvanor är det särskilt viktigt att gå ner i vikt – och i många fall hör det ihop med ändrade matvanor. När lagrat fett minskar i kroppen, och framför allt i bukspottskörteln, ökar istället insulinproduktionen och känsligheten för densamma. Därtill förbättras både blodfetter och blodtryck vid viktminskning. Vilken kost som är den bästa vid diabetes typ 2 råder delade meningar om, men några livsmedel har i studier visat positiva effekter – nämligen baljväxter, fisk, frukt, fullkornsprodukter, kaffe, grönsaker, nötter och rotfrukter.

Har du diabetes typ 2 kan du dricka måttliga mängder alkohol med gott samvete, eftersom risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Däremot ska du undvika att dricka alkohol på tom mage, och inte gärna i allt för stora mängder. Dessutom bör du ta i beaktning att alkohol innehåller många kalorier – och när man har diabetes typ 2 är det viktigt att hålla vikten. Därför måste du alltid ställa för- och nackdelar mot varandra.

När du planerar din kost är det viktigt att i största möjliga mån undvika salt, det är viktigt för människor i allmänhet och i synnerhet för dem som har diabetes typ 2. När man har diabetes har man lättare för att samla på sig natrium, vilket är förenat med högt blodtryck. Och naturligtvis ska du undvika socker i kosten – aspartam är ett utmärkt alternativ som smaksättare som dessutom inte behövs i stora mängder.

Vad gäller kost i allmänhet har forskning visat att det bästa är att hålla sig till traditionell diabeteskost, traditionell diabeteskost med lågt GI, Medelhavskost och måttlig kolhydratkost om man lider av diabetes.

kost